Ovocné zmrzliny
Základ k ovocným zmrzliným jest cukrový syrup, kterému se přidá určitý likér, ovocná kašovina nebo jiná chuť. Cukrový syrup se nevaří, jak jest všeobecný zvyk, nýbrž upraví se na studené cestě. Homolový cukr rozseká se na malé kousky, polije čerstvou vodou a nechá rozpustit na hustý syrup na 1 kg cukru asi ½ litru vody. Zmrzlina podrží více čistou ovocnou chuť, nežli u vařeného cukru. Všechny ovocné zmrzliny požadují přísadu citronové šťávy, která podle druhu ovocné kyseliny se zvýší nebo sníží. V sezoně používá se čerstvého prolisovaného ovoce, jinak se béře konzervované. Všechna zmrzlina z čerstvých druhů ovoce zjemní se přidáním částky syrové čerstvé smetany po zmrznutí. Pravý poměr cukru k ovocné zmrzlině určí se pomocí cukrové váhy (vzor teploměru); ta vnoří se do hotové tekutiny a určitý stupeň ukáže. Od 17 – 23 stupňů hutnoty může zmrzlina míti. Jestli váha ukáže na vyšší stupeň, zředí se vodou a ovocnou kašovinou, opačně přidá se cukrový syrup po delší praxi můžeme se spolehnouti na jazyk. K zmrznutí ovocné zmrzliny jest zapotřebí více soli do ledu, též pyksla zasadí se asi o půl hodiny dříve do ledu.