Piškotová hmota pro nákypy, pudingy, koláče, dorty
Šlehá se z 9 bílků pevný sníh, přidá k němu 160 gr cukru, pak zamíchá 9 žloutků, 80 gr bramborové mouky, 80 gr pšeničné mouky a naposled 100 gr rozpuštěného másla.
Pudingy nebo nákypy. Do svrchu zmíněné hmoty se přidá chuť. Jako čokoládový puding přimíchá se 100 gr rozstrouhané čokolády, jako oříškový přimíchá se 100 gr upražených rozstrouhaných oříšků, jako citronový nebo pomerančový puding, přidá se z jednoho citronu nebo pomeranče ostrouhaná kůra. Ke každému tomuto pudingu nebo nákypu se podává vhodný krém. Jak se postupuje při vaření pudingu, pojednám v dalším. Puding se vaří v páře, nákyp peče v troubě. Ovocné koláče z této hmoty se pekou takto: Plech s vysokým okrajem se vymaže máslem, tak, kde není u plechu okraj, vloží se dřevěná tyčka. Hmota se na plech vlije a celá poklade vypeckovanými třešněmi, meruňkami, broskvemi, pomerančovými dílci. Po upečení a vychladnutí krášlí se tento koláč šlehanou smetanou a krájí se. Dorty se upraví takto: upečou se z hoření hmoty 3 kulaté plátky, které se po vychladnutí pomažou máslovým krémem, anebo se upečou v celku v dortové obruči.