Zmrzlina
Rozeznávají se dva druhy zmrzliny; jeden, který se upraví pomocí mléka nebo smetany a druhý se upraví pomocí cukrového syrupu pro ovocné zmrzliny. Postupuje se takto: led se drobně roztluče a prosolí, na 1 kbelík ledu dá se 1 ½ kg hrubé soli, chceme-li zmrzlinu uspíšiti, přidá se ještě o něco ledku (sanytru). Cínová pyksla, dobře uzavřená, postaví se do vysokého škopíčku. Prosolený led se kolem pyksly až k jejímu okraji dobře upěchuje. Kolem víka a víko samo se otevře, dobře vytře a plní polovic tekutinou, která má ztuhnout. Ovocné a líhové tekutiny potřebují delší čas k zmrznutí, nežli smetana. Pak se pyksla točí, asi po 10 minutách se otevře a zmrzlina, která se usadila na stěnách, se lžící seškrábe a přimísí k ostatnímu. To se propracuje vařečkou, aby byla poddajná jako máslo. Někdy, když jest zmrzlina příliš tučná, tj. příliš sladká, dlouho nemrzne, utvoří se ve škopíčku hodně vody, pak se díl vody sleje a přidá čerstvý solený led. Stane se tako začátečníkům, kteří v tom nemají ještě praxi, že ovocná zmrzlina nechce vůbec zmrznout; je přeslazená a proto se musí znovu upraviti tím, že se přidá díl vody a díl vhodné ovocné šťávy. Opačně, když se do zmrzliny dá málo cukru, chutná prázdně, ledově, pak se odpomůže tím, když se přidá práškový cukr. Necháme-li zmrzlinu přes 4 hodiny v soleném ledu státi, ztrácí led svoji sílu a nutno přidati čerstvý solený led kolem pyksly. Není-li pyksly, může se zmrzlina dělati v sněhovém kotlíku, který se zaboří do soleného ledu a točí se jím, a vařečkou seškrabuje namrzlá hmota.
- Smetanová zmrzlina
- Malinová zmrzlina
- Oříšková zmrzlina
- Kávová zmrzlina
- Čokoládová zmrzlina
- Zmrzlina z upražených mandlí
- Vanilková zmrzlina
- Čajová zmrzlina
- Pomerančová zmrzlina
- Skořicová zmrzlina
- Malaga zmrzlina
- Zmrzlina s maraschino
- Smetanová zmrzlina z čerstvých jahod
- Smetanová zmrzlina z malin
- Smetanová zmrzlina z meruněk a z broskví
- Smetanová zmrzlina z ananasu
- Ovocné zmrzliny
- Zmrzlina ve skleničkách
- Zmrzlina ve skleněných mickách s ovocem
- Zmrzliny ve formách
- Poháry Pompadour (Coupes).
- Poháry Tosca
- Poháry s kaštany
- Poháry Jacque
- Dortíčky (tartelettky) se zmrzlinou valeria
- Dortíčky Pompadour
- Malé koule se zmrzlinou
- Závin se zmrzlinou
- Zmrzlina pečená
- Vacherin Clacé. Zmrzlý dort
- Zmrzlina á la Reine
- Suprise d´Ananas
- Saufflé Mephisto
- Zmrzlá šlehaná smetana
- Zmrzlina Princ Pückler
- Vanilková pěnová zmrzlina
- Zmrzlé rýžové jídlo
- Griliášová zmrzlina
- Polozmrzlina z mandlí
- Zmrzlina Magdalena
- Smetanová zmrzlina s ovocem
- Zmrzlinový nákyp
- Piškotová zmrzlina
- Bomby
- Šerbet. (Sorbet).
- Zmrzlé ovoce
- Rozličná úprava zmrzliny